Åderbråck

Åderbråck uppkommer till följd av ökat tryck i kroppens vener vilket resulterar i att kärlen vidgar sig och blir tydligare. Åderbråck är mycket vanligt och kan tas bort med hjälp av flera metoder.


Vad är ett åderbråck?

I kroppen finns blodkärl som förser kroppen med blod. Syrerikt blod går från hjärtat via artärer till kroppens alla vävnader och organ. När blodet sedan behöver syresättas igen för venerna det tillbaka till hjärtat.

Blodet i benen behöver arbeta mot tyngdkraften för att nå upp till hjärtat. Kroppen har två hjälpmedel för att ge blodet en skjuts. Dels hjälper musklerna runt blodkärlen i benet att trycka upp blodet när musklerna spänns.

Venerna i benen har också små klaffar som förhindrar att blodet rinner tillbaka samma väg som det kom. Om dessa klaffar börjar fungera sämre kan trycket i venerna öka och göra att venerna blir större och att de börjar slingra sig.

Symptom på åderbråck

Ibland kan åderbråck ge symptom i form av svullnad och smärta i fötter och ben men ofta märks de inte förutom att de syns som upphöjda och förstorade blodkärl på huden.

Åderbråck är mycket vanligt och många kvinnor lider av dem, en del till sådan grad att de drar sig för att bära kjol eller andra plagg som visar benen.

Orsaker till åderbråck

Åderbråck uppkommer oftast på underbenen och är vanligast hos kvinnor. Troligtvis spelar ärftlighet en viss roll och även många graviditeter ökar risken för åderbråck. Detsamma gäller om du tidigare haft en blodpropp i benet samt om du röker eller lider av fetma.

Förebygg åderbråck

Stillasittande under långa perioder gör att blodet har svårare att ta sig upp från fötterna till hjärtat eftersom musklerna i benet inte hjälper till. Genom att undvika stillasittande så mycket som möjligt kan du förebygga åderbråck.

Även stödstrumpor och att ha för vana att hålla benen högt, till exempel när du är hemma och ser på tv kan hjälpa att förebygga slappa och slingrande vener.