Rumpförstoring

Rumpförstoring, även kallat stussförstoring på klinikerna, har blivit en allt mer populär skönhetsoperation. Många som upplever att de har platta rumpor som har "förlorat formen" kan med hjälp av en operation få en rundare och en mer uppåt rumpa. Det finns däremot risker för komplikationer.


Rumpförstoring har ökat i Sverige

För några år sedan var en rumpförstoring något som bara gjordes i USA.

Men de senaste åren har trenden nått Sverige och många vill ha en rundare eller en mer putig rumpa.

Kombinerat med fettsugning

Många som gör en rumpförstoring kombinerar detta tillsammans med fettsugning i midjan för att skapa kurvorna.

Men den vanligaste metoden för rumpförstoring idag är att transplantera fett från en annan del av kroppen, vanligtvis från midjan, nedre ryggen eller lår, och då får du så att säga en fettsugning på köpet.

Ett annat alternativ för rumpförstoring är att operera in implantat. Läs mer om risker med denna typ av operation här.

Själva operationen tar omkring två timmar och sker under narkos. Dock finns en enklare variant av rumpförstoring som sker med fillers och då behövs bara lokalbedövning.

Efter ingreppet

Under de två första veckorna ska du undvika att sitta bakåtlutad. Det kommer också göra ont att sitta men du kan sitta framåt kortare perioder.  Du kan också ha ont, vara öm, få känselbortfall, vara svullen och få blåmärken. Många upplever ojämnheter, knölar och gropar.

Plagg som sitter väldigt tajt samt massage kan minimera ojämnheter och påskynda läkningen, men detta gäller främst för rumpförstoring med fettransplantation.

Komplikationer

Det finns alltid en risk för infektioner när du gör ett ingrepp.

En annan risk är att fettvävnaden inte stannar kvar efter en förstoring med fettransplantation. Ofta försvinner cirka 30 procent av det transplanterade fettet. Här kan du läsa mer om vad för resultat du kan förvänta dig.

Det finns även en risk att du kan behöva ”fylla på” din rumpförstoring med fettransplantation en gång tid.

Vad kostar det?

Vad det kostar beror på omfattningen av ditt ingrepp, vilket metod för ingreppet du vill göra och på vilken klinik du vill göra din rumpförstoring. Generellt kostar en rumpförstoring mellan 60 000 och 75 000 kronor men det är bäst att kontakta din klinik för en mer exakt uppskattning.