Botox

Botox är en injektionsbehandling mot rynkor. Botox är den vanligaste läkarutförda skönhetsbehandlingen i världen.


Så kan botox ta bort dina rynkor

Botox är egentligen ett varumärkesnamn som är taget från namnet på den aktiva ingrediensen botulinumtoxin A. Botulinumtoxin är ett starkt nervgift som blockerar nervimpulserna till muskler så att de inte kan röra sig.

Vid behandling av rynkor med botox används en ytterst liten dos av botulinumtoxin. När botox injiceras i musklerna under huden fungerar det som ett muskelavslappnande medel.

När musklerna slappnar drar de inte längre ihop huden över muskeln vilket annars skapar rynkor.

Behandlingen är inte permanent utan håller i ungefär tre till fyra månader. För att resultatet ska hålla i sig under lång tid bör du därför göra upprepade behandlingar, ungefär två till tre gånger om året. Men effekten håller i sig längre och längre ju fler behandlingar du gör.

Bäst effekt syns på anspänningsrynkor

Botox kan användas på de flesta sorters rynkor men har bäst effekt på de rynkor som är orsakade av anspänning i ansiktet.

Exempelvis rynkorna i ögonens utkanter, rynkor mellan ögonen, runt käken och runt munnen. 

Läs mer om vem som inte är lämpad att utföra en botoxbehandling.

Vad händer om jag slutar ta botox?

Många som vill göra en botoxbehandling undrar vad som kommer hända med rynkorna när behandlingen upphör. Alltså om du till exempel gör botoxbehandlingar regelbundet under några år och sedan slutar, kommer rynkorna tillbaka starkare än de var tidigare?

Botulinumtoxin har en tillfällig effekt och ska inte påverka ansiktets muskulatur över lång tid. När du slutar med botox kommer rynkorna tillbaka som de såg ut när du började göra behandlingar, inte starkare eller värre. Man kan säga att ansiktets åldrande tar en paus under tiden du gör botoxbehandlingar, sedan fortsätter ansiktet åldras i normal takt.

Det finns alltid risker

Med botox kan muskler i närheten av det behandlade området bedövas vilket kan leda till brist på symmetri i ansiktsdragen eller hängande ögonlock. Detta är dock väldigt ovanligt.

Det finns också risk för allergiska reaktioner och huvudvärk.

Eftersom botoxbehandling är övergående kommer också komplikationerna att falla bort.

Pris per område

Det kostar ungefär 3 500 kronor per område. Om du behandlar flera områden samtidigt kan det finnas paketpris.

Andra alternativ till Botox

Liknande botox-produkter

Förutom Botox finns det andra varumärken som fungerar på samma sätt och innehåller samma ämne – botulinumtoxin typ A. Dessa är i dagsläget förutom Botox: Dysport, Xeomin och Neurobloc.

De fungerar i princip likadant men kan ha små skillnader. Bland annat behöver inte Xeomin hållas kyld och kan därför injekteras lättare.

Det kan också finnas vissa prisskillnader mellan de olika varumärkena då exempelvis Xeomin är lättare att transporteras eftersom det inte behöver hållas kyld vilket kan dra ner kostnaderna.

Andra rynkbehandlingar

Andra alternativ till rynkbehandling är fillers, ansiktslyft, peeling, krämer och laser. Läs mer om dessa på Rynkbehandling.se.