Ögonlocksplastik – så går operationen till

Vid en ögonlocksoperation justeras hud, muskler och fett. Resultatet blir ett piggare och yngre utseende med mycket små ärr.


Operation – så går det till

Övre ögonlock

Vid en operation av de övre ögonlocken görs ett snitt 6-10 mm över ögonfransarna. Kirurgen tar bort en hudoval och justerar hud, muskler och fett för att ge locket ett lyft. Huden sys igen med stygn.

Operationen tar omkring en timme. Det räcker med lokalbedövning men den kan utföras under narkos om du vill och flera kliniker har det som rutin då det kan vara obehagligt att vara vaken under ingreppet.

Din kirurg kan före operationen bedöma om du också behöver ett ögonbrynslyft då tunga ögonbryn också kan påverka ögonlocken.

Efter operationen får du vila på kliniken i en ytterligare timme med lätt tryck över ögonen för att dämpa svullnad.

Där snittet läggs kommer du också få ett ärr men snittet placeras i ett naturligt veck på ögonlocket så det blir i princip osynligt med tid.

Nedre ögonlock

För att ta bort påsar under ögonen läggs ett snitt precis under de nedre ögonfransarna, ibland bara en eller två millimeter under fransraden.

Kirurgen justerar hud, fett och muskulatur och huden sys igen med stygn.

Om endast fett ska justeras kan snittet läggas på sidan av nedre ögonlocket. Detta läker mycket snabbt och ärret blir nästan obefintligt.

Operationen tar omkring en timme, kräver bara lokalbedövning men du kan få narkos om du vill, det kan du diskutera med din kirurg.

Efter operationen – vad händer sen?

Ett par timmar efter operationen får du bära kylglasögon för att minska svullnad och blödning. Du kan känna en dunkande ömhet och blåmärken kommer börja synas, men det är normalt. Du bör ha ett par mörka glasögon för att skydda ögonen när du åker hem.

Du kan återgå till arbetet redan dagen efter men många väljer att vänta en vecka eller mer. Du bör inte köra bil inom 24 timmar efter operationen.

Efter två dagar kan du duscha men kom ihåg att inte använda för varmt vatten och undvik att gnugga dig själv i ögonen. Ögonen ska hållas torra och rena i så stor utsträckning som möjligt.

Efter några dagar kan ögonen fortfarande vara svullna och du kan ha lätt känselbortfall eller stelhet. Då får gå på ett återbesök till din klinik för att ta bort stygn och tejpa ärren.

I en vecka bör du använda kylglasögon eller kalla kompresser hemma för att hålla nere svullnaden.

Efter två veckor bör blåmärkena ha försvunnit och du kan börja träna lätt igen.

Slutgiltiga resultat ser du efter sex månader. Du bör undvika att sola ärren innan dess.