Bukplastik – så går operationen till

Bukplastik kan vara mer eller mindre omfattande beroende på hur mycket hud du behöver ta bort. Återhämtningen är lång och kräver tålamod men resultatet blir en båda plattare och stadigare mage.


Bukplastik eller ”Tummy tuck”

Beroende på hur mycket överskottshud du har och var det sitter behöver du en hel eller halv bukplastik. Snittet sätts på samma ställe för båda operationerna men vid en hel bukplastik flyttas även naveln.

Hel eller stor bukplastik

Om du har mycket överskottshud där en del även sitter ovanför naveln är en hel bukplastik lämpat för dig. Kirurgen börjar eventuellt med fettsugning för att ta bort överflödigt fett. Därefter läggs ett horisontellt snitt över ljumsken, från höftben till höftben. Detta kallas ett bikinisnitt och du kan till viss del påverka var snittet ska sitta. Om du tar med ett par underkläder du brukar använda till konsultationen kan kirurgen planera att snittet ska sitta under kanten till underkläderna.

Under operationen lossas huden från bukväggen, det dras nedåt och överflöd skärs bort. Uttänjda muskler som glidit isär sys också ihop. Det läggs även ett snitt runt naveln för att flytta den uppåt.

En större bukplastik kan även sträcka sig en bit runt sidan av magen för att ta bort hud mot ryggen.

Hela operationen tar två till tre timmar och sker under narkos.

Halv eller liten bukplastik

Om du främst har överskottshud under naveln eller ojämnheter i huden som kan hända efter ett kejsarsnitt så kan det räcka med en liten bukplastik.

Snittet sätts på samma ställe men naveln behöver inte flyttas.

Vad händer sen?

Efter operationen får du stanna på kliniken för övervakning i en till två dygn. Du kan ha en eller två dränageslangar som låter vätskeöverskott rinna ut ur magen.

De första dagarna kommer du känna svullnad och ömhet i magen. Du kan ha nedsatt känsel, men det är övergående. Dessutom kan du ta smärtstillande om du har mycket ont.

Efter två veckor kan du ta bort stygnen. Innan dess bär du en gördel eller stödkorsett för att hålla ett lätt tryck över magen och minska svullnad. Ärren kan även vara tejpade i tre till sex månader. Tejpen skall bytas varje vecka men du kan duscha med dem.

Du bör avstå från träning de första veckorna och får stanna hemma från arbetet upp till tre veckor efter operationen.

Efter tre månader kan du röra på dig som vanligt igen men undvik att sola ärren innan dess.

De slutgiltiga resultaten blir synliga efter sex månader.