Om olika skönhetsoperationer

Varje år utförs ungefär 25 000 skönhetsoperationer i Sverige men antalet operationer ökar stadigt varje år.


Ansiktslyft

Ansiktlyft är ett ingrepp där huden, och ibland även underliggande vävnad, lyfts upp och stramas åt. Detta kan göras för att få bort hängighet och slapphet i ansiktet, exempelvis på hals, haka och kind. Läs mer Ansiktslyft.se.

Bröstförminskning

Bröstförminskning görs oftast på grund av medicinska besvär men kan också ge en estetisk förbättring. Uppfyller du vissa krav för detta kan landstinget betala din operation. Vid en bröstreduktion tas fett, bröstkörtelvävnad och överskottshud bort.

Bröstförstoring

Bröstförstoring kan göras på flera olika sätt. Implantaten kan antingen innehålla silikon eller koksaltlösning. De kan placeras bakom eller framför bröstmuskeln och snitten och ärren kan placeras på fyra olika ställen. Läs mer om bröstförstoring här.

Bröstlyft

Med tiden kan brösten förlora sin elasticitet och sin ursprungliga plats och form. Vid ett bröstlyft flyttas brösten upp samtidigt som överskottshud avlägsnas. Detta ger brösten ett mer ungdomligt utseende. Läs mer om bröstlyft.

Bukplastik

Bukplastik innebär att bukmuskulaturen sträcks upp samt att fett och överskottshud tas bort. Bukplastik kan alltså strama åt förslappad bukvägg och återställa magen såsom den såg ut innan en graviditet eller viktnedgång.

Fettsugning

Det finns flera olika typer av fettsugning. Exempelvis traditionell fettsugning eller fettsugning med laser. De finns olika sätt att utföra dessa behandlingar på. Läs mer om fettsugning här.

Hakförstoring

Hakförstoring är ett ingrepp som går ut på att förstora och/eller förändra hakans form. Detta för att antingen ge skenet av en starkare personlighet och/eller ändra proportionerna i ansiktet. Hakimplantat är den vanligaste metoden för hakförstoring.

Läppförstoring

Det finns flera olika metoder för att förstora läpparna. Injektioner är den lättaste varianten av läppförstoring men resultat håller endast i ett halvår upp till ett år. Vid läppimplantat kan både kroppsegna och icke kroppsegna material användas. Syftet är att få en permanent läppförstoring. Kirurgisk läppförstoring behandlar åldersrelaterade problem så som rynkor på läpparna eller nedsjunkna mungipor. 

Näsplastik

Näsplastik går ut på att förändra näsans utseende, form och/eller storlek. Vid näsplastik formar man ben, brosk och fettvävnad på olika sätt.

Pannlyft

Pannlyft är en åtgärd för att ta bort horisontella rynkor på pannan och bekymmersrynkorna mellan ögonen. Pannlyft tar också bort hängande ögonbryn. Vissa anser att man ser äldre och tröttare ut på grund av dessa rynkor och häng och vill därför strama åt huden där.

Penisförstoring

En penisförstoring kan innebära både en förtjockning av penis eller en förlängning. En operation kan förlänga penis med två till fem centimeter i slakt tillstånd. Detta utförs oftast av medicinska skäl för behandling av exempelvis mikropenis (en penis som är kortare än sex centimeter i stånd). Läs mer om penisförstoring här.

Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik är ett ingrepp som tar bort hängande ögonlock och påsar under ögonen. Detta görs genom att ta bort överskottshud, muskelvävnad och/eller fettvävnad.

Öronplastik

Ofta innebär öronplastik korrigering av utåtstående öron. De flesta landsting står för operationskostnaden av utstående öron eftersom man anser att det är en mindre missbildning.