Läkemedelsverket varnar: köp inte fillers via nätet

Läkemedelsverket ser allvarsamt på nätförsäljning av fillers direkt till konsumenter trots att produkterna inte är avsedda för egenbehandling. Produkterna kan vara olagliga och innebär stora risker för konsumenten.


Läkemedelsverket har fått kännedom om att det sker försäljning av fillers direkt till konsumenter via näthandel. Produkterna är dock inte avsedda att användas av konsumenter själva trots att vissa sajter till och med påstår det. Läkemedelsverket går därför ut med en varning till konsumenter.

Fillers, eller injicerbara implantat, är avsedda att användas av professionella terapeuter för att till exempel ge ökad volym i läpparna eller för att släta ut rynkor i ansiktet. Men nu har fillers dykt upp på olika sajter på nätet som riktar sig direkt till konsumenter.

Läkemedelsverket har även fått information om att produkter säljs utan medföljande bruksanvisning eller felaktig information om användning. Även tillverkare av fillers har märkt att deras produkter paketeras om och säljs utan bruksanvisning.

Detta ska du som konsument tänka på

Till konsumenter råder Läkemedelsverket försiktighet. De uppmanar varje individ att vara extra uppmärksam på paketering, som alltid ska innehålla en fullständig bruksanvisning. Dessutom ska du se upp för försäljare som påstår att du kan spruta in implantat, eller fillers, själv.

I en bruksanvisning står det, bland annat, vem som är avsedd att använda produkten, alltså en professionell terapeut i detta fall. Fillers är en CE-märkt medicinteknisk produkt i högsta riskklassen och klassificeras som implantat. Endast produkter som uppfyller dessa krav får marknadsföras och säljas i Sverige och EU. Därför anser Läkemedelsverket att de produkter som nu säljs via näthandel kan anses olagliga.