Läkemedelsverket anser att PIP-implantaten bör opereras ut

Eftersom PIP-implantat innehåller ett vävnadsirriterade ämne så anser myndigheter att dessa implantat bör opereras ut hos de kvinnor som fått implantaten.


PIP-implantat bör opereras ut i förebyggande syfte.

PIP-implantat bör opereras ut i förebyggande syfte.

PIP-implantat är ett bröstimplantat med märket PIP som har väckt stor uppståndelse på sista tiden. Implantaten kom från Frankrike och visade sig med tiden innehålla industrisilikon. De har en ökad risk för att spricka och innehåller även ett ämne som kan irriterar vävnaden kring brösten.

På grund av detta så förbjöd Läkemedelsverket all försäljning av implantatet år 2010. Nu rekommenderar Läkemedelsverket och Socialstyrelsen att alla kliniker som använd PIP-implantatet ska ta kontakt med de kvinnor som fått implantatet och operera ut implantaten i förebyggande syfte. I Sverige är det ungefär 4000 kvinnor som har fått PIP-implantaten inopererat.

Alla plastikkliniker erbjuder sina kunder att operera ut implantaten gratis. Däremot så erbjuder inte alla kliniker att operera in nya implantat utan att ta betalt för detta.

Det har i sin tur lett till flera rättsprocesser i Sverige då kvinnor har stämt plastikklinikerna då de anser att de borde få nya implantat inopererat utan att behöva betala för det.