Bukplastik

Bukplastik är en skönhetsoperation som avlägsnar överskottshud runt magen och ger ett slankt utseende.


Vad är bukplastik?

Bukplastik är en operation som tar bort överskottshud på magen. Under ingreppet stramas även bukväggen åt och magmuskler som blivit slappa och glidit isär kan sys ihop. Resultatet blir en plattare och stadigare mage.

Buken inkluderar den nedre magregionen inklusive tarmar och urinblåsa samt livmodern hos kvinnor.

Beroende på hur mycket överskottshud du har och var det sitter kan du genomgå en hel (stor) eller halv (liten) bukoperation. Har du överskottshud både över och under naveln behöver du hel bukplastik. Då flyttas även naveln upp lite för att ge ett naturligt utseende.

Har du inte så mycket överskottshud och det sitter främst under naveln räcker det med liten bukplastik och naveln behöver inte flyttas.

Vem är lämpad?

Efter till exempel graviditet eller kraftig viktnedgång kan huden runt magen bli slapp och hängig. Detta går inte bort med träning och kan inte åtgärdas med fettsugning. Då finns bukplastik för att ta bort den överflödiga huden och strama åt huden över magen.

Om du dessutom lider av överskottsfett på magen som inte går bort med träning kan bukplastik kombineras med fettsugning.

Detta hjälper dock inte mot överskottsfett inne i buken, till exempel runt tarmarna. Då krävs istället ökad motion.

En bukplastik operation är inte lämpad för personer med diabetes, ökad risk för blodpropp eller hjärtkärlsjukdom.

Pris

Priset på bukplastik varierar stort mellan kliniker och hur stort ingrepp du önskar. För en halv bukoperation kostar det omkring 45 000 – 50 000 kronor medan en hel kostar upp emot 77 000 till 115 000 kronor.