Rumpförstoring med fettransplantation

En rumpförstoring med fettransplantation innebär även fettsugning från andra områden på kroppen som sedan flyttas till rumpan. En annan fördel är att ärren blir mycket små.


Rumpförstoring görs idag framförallt genom att transplantera fett till rumpan. Metoden inkluderar därför fettsugning på andra delar av kroppen och passar bäst för dig som har lite överskottsfett att använda. Rumpförstoring på detta vis kallas även Brazilian butt lift.

Brazilian butt lift – så går det till

Vid rumpförstoring med fettransplantation är syftet inte enbart att göra rumpan större. Genom att ta fett från fettdepåer i området runt ikring som kärlekshantlar och lår, skulpterar och formar man kroppen för att framhäva rumpan och göra den större.

En fettsugningsapparat används för att spruta in vätska och lossa fett skonsamt från oönskade fettdepåer på kroppen. Därefter sugs fettet ut genom en smal kanyl, fettet renas, och sedan transplanteras fettet till rumpan.

Fett tas oftast från rygg, flanker och lår och placeras på rumpans övre del, ibland även ut på sidorna av rumpan.

Operationen tar omkring två till tre timmar och utförs under narkos. Du kommer behöva använda gördel eller kompressionsplagg under de första två till fyra veckorna och kan behöva vara borta från arbetet ungefär en vecka efter operationen.

Vad kan jag förvänta mig för resultat?

Med en fettransplantation behöver inte kirurgen lägga stora snitt som till exempel när implantat ska sättas in. Det är bara en smal kanyl som förs in i området där fett sugs ut och även där fett sätts in. Därför blir ärren efter behandlingen små, bara några millimeter.

Jämfört med direkt efter operationen uppskattas det att 50 procent av volymen försvinner vid det slutgiltiga resultatet. Det beror på att området är svullet direkt efter operationen, vilket lägger sig efter en tid. Dessutom är det bara omkring två tredjedelar av det fett, alltså fettceller, som överlever och blir permanenta efter operationen.

De fettceller som fäster sig beter sig sedan som alla andra fettceller i kroppen och påverkas av både viktökning och viktnedgång.

Rumpförstoring med filler

Det finns även möjlighet att göra en enklare rumpförstoring med kroppsfiller. Detta ingrepp kan göras med bara lokalbedövning och du är alltså vaken under ingreppet.

Fillern injiceras med en smal kanyl vilket ger mycket små ärr som läker snabbt. Resultaten syns direkt och eftersom du är vaken under ingreppet kan du själv se på med hjälp av en spegel när fillern sprutas in. Du kan därför också vara med och bestämma hur mycket filler du vill ha medan behandlingen pågår.