Åderbråck kopplas till blodpropp i benen

I en studie från Taiwan upptäcks en koppling mellan åderbråck, ett främst estetiskt besvär, och en särskild typ av blodpropp i benen.


En studie baserad på hälsoregister i Taiwan har jämfört över 213 000 patienter med åderbråck och lika många personer utan åderbråck för att utvärdera risk för olika hjärt- och kärlsjukdomar.

Resultaten visar en koppling mellan åderbråck och blodpropp i de djupa venerna i benen, så kallad djup ventrombos (DVT). Eftersom studien är en observationsstudie kan enbart ett samband visas och ger inte en förklaring till möjlig orsak-verkan relation.

Åderbråck är vanligt men kopplas sällan till allvarliga hälsoproblem. Blodproppar i ytliga blodkärl är ofta ofarliga och kan lösas av sig själv men blodproppar i de djupa venerna kan med tid bilda större hinder för blodcirkulation samt lossna och fastna i lungorna. Om de upptäcks tidigt och behandlas snabbt behöver situationen inte bli allvarlig.

Symptom vid blodpropp i vaden:
  • Ena vaden blir svullen och varm
  • Vaden kan visa rodnad eller missfärgning
  • Vaden är spänd och öm om du klämmer på den
  • Vaden värken när du använder vadmusklerna
  • Benet känns tungt

Förebygg blodpropp i benen

Rör på dig regelbundet för att hålla igång blodcirkulationen i benen. Att hålla benen högt när du till exempel ser på tv eller läser en bok kan hjälpa. Även stödstrumpor ser till att blodet inte samlas för mycket i benen.