Bröstförstoring – olika typer av implantat

Implantat för bröstförstoring finns i många olika former och storlekar men även med olika innehåll. Vad som passar dig bäst har mycket att göra med vilket resultat du är ute efter.


Typer av implantat – innehåll, form och storlek

Det finns idag ett stort utbud av implantat för bröstförstoring. För att välja rätt typ för dig kommer du få hjälp av din kirurg.

Före- och efterbilder från tidigare patienter kan hjälpa dig att välja ett implantat du tycker om men det är viktigt att komma ihåg att alla är olika och samma implantat för två olika patienter kan ge väldigt olika resultat. En kirurg med lång erfarenhet är viktigt för att få råd om vilket implantat som kommer ge dig det resultat du förväntar dig.

De beslut som du och din kirurg tar handlar om bröstimplantatets innehåll, form, storlek och yta.

Implantatets innehåll

Alla implantat har idag ett höljde av silikon men innehållet kan vara antingen trögflytande silikon, formfast silikon, eller koksaltlösning.

Silikon – vanligaste men dyrast

Silikon är mycket vanligt i norden då 90 procent av alla bröstförstoringar görs med silikonimplantat. Silikon känns också mer som kroppens egen vävnad och ger därför en mer naturlig känsla.

Det flytande silikonet har nästan helt ersatts av formfast silikongel idag, även kallat geléhallonimplantat.

Geléhallonimplantat- du bestämmer fasthetsgraden

Implantat med fast silikon, som de flesta rekommenderar, har ungefär samma konsistens som ett geléhallon. Du kan själv bestämma fasthetsgraden på dessa implantat på en skala mellan ett till tre.

Fördelen med dessa implantat är att innehållet inte lika lätt ska kunna rinna ut om implantatet skulle spricka, det blir inga veckbildningar, är formstabilt och ser naturligt ut. De har ofta livstidsgaranti och behöver inte bytas ut.

Koksaltsimplantat – mindre ärr och är inte farligt om det går sönder

Fördelen med koksaltlösning är att det till stor del består av vatten. Om det skulle gå sönder skulle kroppen bara suga upp detta. De är dessutom oftast billigare än implantat med silikon.

Med koksaltsimplantat får man också mindre ärr då dessa implantat kan fyllas på när det är inne i kroppen.

Livslängden på koksaltslösningsimplantat är ungefär tio år och när de senare går sönder blir brösten platta. Då behöver du operera in nya implantat.

Form

Bröstimplantat finns i två former, runda eller droppformade också kallade anatomiska implantat.

Runda implantat ser ut som runda bullar men kan variera för att förändra din profil från bröstkorgen.

Droppformade, eller anatomiska implantat har en mer naturlig form med större utfyllnad nedåt. De finns i flera olika modeller där det går att välja mellan olika höjd och bredd.

Storlek

Bröstimplantatets storlek kan din kirurg ge råd om. Hen väger in din kroppsbyggnad och kroppsform, framförallt bröstkorgens utseende för att välja rätt storlek som kommer passa dig och ge en naturlig kroppssymmetri. Dessutom spelar mängden bröstvävnad som du redan har en viktig roll i hur stora implantat du kan välja.

Yta

Bröstimplantat kan var antingen släta eller aningen skrovliga. Ruggade eller skrovliga bröstimplantat kan minska risken för kapselbildning. När ett främmande ämne sätts in i kroppen, som bröstimplantat, bildas vävnad runt det. Vävnaden kan bli hård och fast och förändra formen på bröstet. Kapselbildning är ofarligt och kan korrigeras senare.