Omskärelse hos vuxna män

Omskärelse innebär att man tar bort förhuden som sitter runt ollonet. Ingreppet är enkelt och läkningen snabb. Det kan finnas flera orsaker till att man vill göra detta.


Varför omskärelse?

Omskärelse kan handla om religion, hygien, tradition och kultur. Men omskärelse kan också bero på medicinska skäl; att förhuden är för trång så att den inte går att dra ner över ollonet.

Under operationen

En omskärelse, eller förhudsoperation som det också kallas, utförs oftast med lokalbedövning när den görs på vuxna män.

Operationen är enkel och du kan åka hem samma dag. Du kan komma att behöva vara sjukskriven i ungefär fyra dagar.

Penisen kan kännas svullen och öm i några veckor. De första sex veckorna ska du inte ha sexuellt umgänge.

Kostnad

Om du är myndig och vill operera bort din förhud trots att den inte är för trång så får du betala detta själv och du får vända dig till en privat mottagning. Detta kostar ungefär 15 000 kronor.

Om du gör operationen på grund av medicinska skäl däremot så som när förhuden är för trång så betalar landstinget operationen åt dig.

Sexlivet efter omskärelse

Efter operationen får du inte ha sexuellt umgänge på sex veckor.

Med tiden kommer också din känslighet att minska. Detta eftersom din förhud inte längre skyddar ollonet från kalsonger, tyg med mera och det blir mer vant för beröring.

Därför kan det ta längre tid innan du får orgasm. När du onanerar med förhud drar man förhuden fram och tillbaka över ollonet, men utan förhud kan det vara en hjälp att använda glidmedel.