Bröstförminskning betald av landstinget

Du kan få din bröstförminskning betald av landstinget om du uppfyller vissa kriterier. Har du fysiska och psykiska besvär av för stora bröst kan du vara en kandidat.


Bröstförminskning betald av landstinget

Om du har stora bröst och besväras av detta kan du få en bröstförminskning betald av landstinget. Detta klassas då inte som en skönhetsoperation utan som ett medicinskt ingrepp för att minska fysiska och psykiska problem.

Vilka kriterier behöver jag uppnå för en gratis operation?

Fysiska förutsättningar för detta är att du måste vara normalviktig, BMI på max 25, samt ha en minsta bröstvolym på 800 ml per bröst.

Om du uppfyller de fysiska förutsättningarna så måste du även ha fysiska besvär av dina bröst som ont i ryggen och nacken, hudirritation under brösten eller dålig hållning.

Du måste dessutom uppleva dina bröst som psykiskt påfrestande då du har svårt att hitta kläder som passar, du inte kan vara med på alla aktiviteter du vill och att brösten begränsar ditt val av yrke och ditt sociala umgänge.

Betala själv

Om du inte uppfyller kraven för att få din operation betald av landstinget men ändå vill förminska dina bröst så kan du betala detta själv.

I Sverige kostar en bröstförminskning ungefär 40.000-55.000 kronor. Om du inte har finansiella möjligheter så finns det specialanpassade finansiärer för plastikoperationer. Det finns även kliniker som erbjuder lån.