Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik är en skönhetsoperation där överflödig hud och fett kring över- och underlock tas bort. Många väljer att utföra en ögonlocksoperation för att få ett yngre och piggare utseende. 


Varför blir ögonlock hängiga?

Med åldrande förlorar huden elasticitet vilket gör att överflödig hud och även fettdepåer hänger ner mot ögonen. Överskottshud på pannan kan också tynga ner ögonbrynen och ger hängiga ögonlock och trötta ögon.

Med tid kan även de muskler som håller tillbaka fettet bakom ögonen bli svaga. Detta gör att fettet buktar ut som påsar under ögonen.

Ärftlighet lär spela en roll i vem som drabbas av speciellt hängiga ögonlock med ålder och även tidigare i livet. Livsstilsfaktorer spelar dock också en roll. Både viktuppgång och viktnedgång, alkoholintag, rökning och för lite sömn kan göra hängiga ögon värre.

Vad kan en ögonlocksoperation göra för dig?

Många väljer ögonlocksplastik för att ge ögonen ett piggare och yngre utseende. Men en ögonlocksoperation har inte bara estetiska konsekvenser utan kan hjälpa med fysiska besvär.

Hängiga ögonlock kan minska synfältet och ge huvudvärk. Eftersom ögonlocket har som funktion att fukta ögat kan också hängiga ögonlock som inte får rätt kontakt över ögat ge irritation och en skavkänsla i ögat. Detta kan ögonlocksplastik rätta till.

Kombination med ansiktslyft

Ögonlocksplastik kombineras ofta med ansiktslyft och andra operationer som ger ett föryngrat utseende. Till exempel pannlyft, ögonbrynslyft eller laserpeeling.

För ett långsiktigt resultat är det viktigt att du tar hand om din hud. Du kan prata med en hudterapeut om hur du ska förbereda dig inför en ögonlocksoperation och hur du fortsätter ta hand om huden efter ingreppet.

Pris

Pris varierar stort mellan kliniker och beror på om du opererar både över- och underlock. För ett av locken ligger priset mellan 20 000-35 000 kr och 40 000-55 000 för båda.