Bröstförminskning

Vid en bröstförminskning tas vävnad, fett och hud bort från brösten. Det finns risk att du förlorar möjligheten att amma efter en bröstförminskning, därför väljer många att vänta till efter att de har fått barn innan de genomgår operationen.


Ta bort bröstvävnad

Vid en bröstförminskning läggs ett snitt från bröstvårtan ned mot vecket i bröstet. Därifrån tar kirurgen bort så mycket bröstkörtelvävnad som ni kommit överens om för att göra brösten mindre.

Även fett och hud tas bort, mängden beror på hur mycket mindre bröst du önskar. Bröstvårtan flyttas också för att de ska passa bättre till den nya formen och storleken.

Läs mer om hur du ska förbereda dig inför operationen och vad du kan förvänta dig för resultat.

Information om risker

Det är viktigt att du blir informerad om alla risker som kan ske i och med ett ingrepp. Narkos är exempelvis alltid en risk. En annan risk är att resultatet inte blir som du har tänkt dig.

Exempelvis kan brösten eller bröstvårtorna bli asymmetriska, du kan få fula ärr, din amningsförmåga kan försvinna, du kan få känselförändringar och hudojämnheter. Prata därför noggrant med din läkare om dina förväntningar så att de är realistiska.

Bröstförminskning betald av landstinget

Om du har stora bröst och besväras av detta kan du få en bröstförminskning betald av landstinget. Detta klassas då inte som en skönhetsoperation utan som ett medicinskt ingrepp för att minska fysiska och psykiska problem.

Ta reda på om du uppfyller kraven för att få en bröstförminskning betald av landstinget här.

Om du inte uppfyller kraven för att få din operation betald av landstinget men ändå vill förminska dina bröst så kan du betala detta själv. I Sverige kostar en bröstförminskning ungefär 40.000-55.000 kronor.